Lakenvelder Koeiendans

Eindelijk is het zover: op zondag 1 mei gaan de koeien de wei in. Het is
iets later dan voorgaande jaren, dat komt omdat het gras nog niet zo
wilde groeien. Onze koeien gaan namelijk niet meer naar binnen om
bijgevoerd te worden, daarom is het belangrijk dat er genoeg gras in de
wei staat.
Misschien heeft u het al gezien, er staan al een paar koeien buiten. Dat
zijn moeders die een kalf hebben gekregen, zij mogen vast naar buiten
zodat er ruimte blijft in het afkalfhok. De moederdieren die nog niet
gekalfd hebben moeten nog even binnen blijven.
De dieren die 1 mei naar buiten gaan zijn de kalveren die vorig jaar
geboren zijn en de ossen van ongeveer 2 jaar oud.

Vanaf 14.30 uur is het erf geopend en kunt u in de stallen rondkijken,
Lakenvelder vlees kopen en een biologisch ijsje van Boer Smul proberen.
Om 15.30 uur kunt u zich opstellen bij de wei waar de dieren naar toe
gaan. We hopen daar weer op een mooi spektakel van blije springende koeien.

Over koetjes & kalfjes

Nog even en dan gaan de koeien de polder weer in. Ze gaan niet allemaal tegelijk. Het jongvee en de ossen gaan wel naar buiten zodra er voldoende gras is, maar de koeien komen er pas bij als hun kalf geboren is. We laten u via de nieuwsbrief en onze sociale media weten wanneer het is. Leuk als u er bij bent!

Over een maandje begint ook het kalverseizoen. We verwachten dit jaar maar liefst 36 kalveren. Een drukke, maar altijd weer mooie tijd!

De kalveren van vorig jaar staan lekker in hun nieuwe potstal en zijn inmiddels goed gegroeid. Ook zijn de meesten aardig mak geworden, dus als u langskomt kunt u vast een kalf aaien.

Weidevogelseizoen van start

Het water in het weidevogelgebied staat lekker hoog en de vogels beginnen deze weken te arriveren. Het zijn nu nog vooral kieviten, en af en toe horen we ook een grutto. Vanaf het fietspad heeft u goed zicht op het gebied. Betreden is niet toegestaan. De vogels raken erg snel verstoord.

(foto: Arjan van Duijvenboden)

Deze maand: ossenstaart

Denkt u bij ossenstaart aan soep en stopt daarna de inspiratie? Dat zou goed verklaren waarom we er nog flink wat op voorraad hebben. Gelukkig maakt Thérèse, een van onze klanten, de heerlijkste schotels met onze Lakenvelder ossenstaarten. Op haar website KitchenExile.com vindt u het recept voor de Oxtail stew (die trouwens ook verwerkt wordt in de Oxtail and stilton pie). Een aanrader!

Om u nog een zetje te geven, hebben we de ossenstaarten nu in de aanbieding voor € 12,50 /kg. Eet smakelijk!

Zin om te helpen op de boerderij?

Heb jij altijd al een tijdje willen meedraaien op een boerderij? We zoeken iemand (16+) die het leuk vindt om als vrijwilliger één of meerdere dagdelen per week te komen helpen. Het gaat om allerhande werkzaamheden bij de koeien en in de tuin. Zo kun je zelf ervaren hoe de kalfjes ongeduldig wachten tot jij het voer komt aanschuiven! Ook help je ons bijvoorbeeld met stallen schoon houden, gras maaien en andere tuinklusjes.

Ben jij of ken jij onze nieuwe boerderijhulp? Neem dan contact op met Fernand (06 2127 8096).

Even terugblikken en vooruitkijken

Het is er de tijd voor: een terugblik en nieuwe plannen voor komend jaar. In 2021 zijn we de grens van 100 stuks vee overgegaan. Om alle dieren ook in de winter te kunnen huisvesten, hebben we flink opgeruimd en verbouwd. De kalveren hebben nu een groter strohok in een andere stal. Zo kunnen er meer koeien in de ligboxenstal. Daar hebben we ook een afkalfhok gemaakt, dat komend voorjaar volop benut gaat worden. We verwachten zo’n 36 kalveren.

We zijn blij dat de verkoop van het vlees goed loopt. Via de Brasserie Groep verkopen we veel hamburgers en ook de boerderijwinkel draait goed. Sinds afgelopen zomer staat Yvette achter de kassa in de winkel. Daardoor heb ik op zaterdag wat meer mijn handen vrij. Voor komende jaar zien we uit naar de samenwerking met de horeca én hopen we eindelijk de Lakenvelder bitterballen in onze winkel te kunnen aanbieden.

Natuurlijk zien we ook weer uit naar een vruchtbaar weidevogelseizoen en de verdere ontwikkeling van onze poldertuin. Wist u dat u daarvandaan ook kunt genieten van de weidevogels? Als u vlees komt kopen, loop dan ook eens door naar achteren. Of neem een kijkje in de stal zolang de koeien nog binnen staan!

Een bijzonder kalf

Vlak voor Kerst verwelkomden we een bijzonder kalfje zónder laken. De vader is een Limousin, het Franse ras dat bekend staat om het uitstekende vlees. Best handig dus, dat we deze afwijkende nakomeling makkelijk kunnen herkennen!

Een nieuw hok voor de kalfjes

Afgelopen maanden hebben we flink opgeruimd en verbouwd. Zo hebben we een nieuw groepshok voor de kalveren. Ze hebben meer ruimte en wij kunnen het hok makkelijker uitmesten. Met deze verhuizing kregen we bovendien plek voor een nieuw afkalfhok in de stal.

Weidevogelbord

We hebben een prachtig weidevogelbord cadeau gekregen. Een fijne herinnering aan Charlotte Matthijsse, die bij ons jarenlang vogelexcursies heeft gegeven. We hebben het bord in onze poldertuin geplaatst. Daar komt u als u voor de winkel langs naar rechts loopt.

Het verhaal van Niek

Vorige maand kregen we bezoek van de redacteur ‘boerenleven’ van het blad Boerderij. Niek vertelt zijn verhaal in de rubriek De opvolger. Niet dat we plannen in die richting hebben aan te kondigen, overigens. Zoals Niek al zegt, de bedrijfsvoering doen we al jaren gezamenlijk. Behalve dus de administratie…😎

Beplanting en onderdak voor wilde bijen

​We doen mee aan het WUR-project Bee Divers, dat zich richt op wilde bijen. Er zijn verschillende bomen en struikjes op ons erf geplant en ook zijn er twee bijenhotels geplaatst. De Wageningse onderzoekers gaan nu een aantal jaren de effecten monitoren. We zijn benieuwd naar de resultaten!

Hebt u hem al geproefd?

Nadat Brasserie Zijlstroom als eerste de Lakenvelder Burger op de menukaart had, serveren ook Brasserie Park en Brasserie Buitenhuis ook een burger van het vlees van onze koeien. En bij alle drie is het een regelrechte hit. Nu ziet hij er ook uit om de vingers bij af te likken, vinden wij. Heeft u hem al geproefd?

Weidevogelseizoen loopt ten einde

Het weidevogelseizoen loopt nu zolangzamerhand ten einde. We verwachten niet dat er nog vogels op een nest zitten, maar kuikens lopen er nog wel. Hoeveel, dat is altijd lastig inschatten. Maar kijkend wat er allemaal omhoog komt wanneer er een roofvogel overvliegt, doet dat vermoeden dat er zeker nog een aantal vogels aan het opgroeien is.

grutto in Boterhuispolder

We hebben wel de indruk dat de plas-dras-zones echt een trekpleister voor de vogels zijn. Daarvandaan steken ze even een slootje over en fourageren in de omliggende weilanden.

Komende week loopt Arjan van Duijvenboden zijn laatste monitoring-ronde. Ook zijn er twee alarmtellingen uitgevoerd door de Leidse universiteit, in het kader van het Land van Ons-onderzoek. ‘Een fantastisch stukje hebben jullie hier’, was de reactie van de onderzoekers toen ze met kletsnatte broeken uit het hoge gras van de kuikenvelden terugkwamen. Dus we zijn heel benieuwd naar de uiteindelijke cijfers en ook hoe die zich verhouden tot de voorgaande jaren.

De kieviten waren vroeg dit jaar en het lijkt er op dat veel jongen het ondanks de late vorst wel gered hebben. We hebben niet de indruk dat er veel vogels aan een tweede leg begonnen zijn. De grutto’s waren wisselend, sommigen waren er al vroeg, anderen startten later. Op dit moment vliegen ze in elk geval nog af en aan.

Soms hangt er een kiekendief majestueus boven het weiland, op zoek naar kuikens – ze hebben hun naam niet voor niks. Direct vliegt dan een zwerm weidevogels op. Gezamenlijk proberen ze de roofvogel te verjagen. Vooral de grutto’s zijn daar heel actief in – het is niet voor niks dat kieviten graag in de nabijheid van grutto’s willen nestelen. En de tureluurs en scholeksters, die een stuk kleiner zijn, profiteren nog meer van zo’n collectieve actie. Het blijft een bijzonder gezicht!

Binnenkort weer buiten

We tellen af naar de weidegang. Zoals het er nu naar uitziet, laten we de koppel eind april weer naar buiten. Helaas ook dit jaar weer zonder publiek, zoals u zult begrijpen.

Wel kunt u daarna weer genieten van onze Lakenvelders in de polder en op het fietspad! 😉

Het Lakenvelder Tolhek (via camper_no_mad op Instagram)