Zondag 10 september: Open dag

‘Levend erfgoed’ is dit jaar het thema van de Open Monumentendagen. Dat is ons (of liever gezegd, onze koeien) natuurlijk op het lijf geschreven. Daarom haken we, samen met onze Warmondse blaarkop-collega’s, aan bij het Warmondse monumentenprogramma en houden we zondagmiddag 10 september (13-17 uur) een open dag. U bent van harte welkom op de boerderij!

Programma

Vanaf 13.30 elk uur:
Q&A met boer Niek (in de wei bij de koeien) en met boer Fernand (in de stal)

Om 14 uur en om 15 uur:
vraag alles over de polder aan Bert (in de stal)

14-16 uur:
– Koeien tekenen met houtskool o.l.v. kunstenaar Arjenne Fakkel (in de wei bij de koeien)
– Ritje met de ponykar

Doorlopend:
– Vogels kijken met Daan (in de poldertuin)
– Honden en pony knuffelen en borstelen (hooiberg)
– Koffie / thee / sap / ijs (in de stal of achterplein)
– Boerderijwinkel geopend

Weggeefkast in de polder

Ze staan met flinke voorsprong op nr 1 in de impact-top 10 van Babette Porcelijn: spullen. En we hebben er vaak veel te veel van. Zelf vinden wij het heel vervelend om prima spullen zomaar weg te gooien – zeker ook omdat een ander er vaak nog veel plezier van heeft. Herkent u dat?

Buurman Ab heeft voor ons een Weggeefkast getimmerd die nu bij het fietspad staat. Iedereen mag er boeken en andere weggeefspullen inzetten (en meenemen, natuurlijk). Kinderboeken en speelgoed graag onderaan zetten, dan kan de doelgroep er zelf makkelijk bij!

Dag van de Lakenvelder

In het weekend van 8 tot en met 10 september zetten een aantal houders van Lakenvelderkoeien hun deuren open. Een uitgelezen kans om een bezoekje te brengen aan een Lakenvelder boerderij.

Waarom de Dag van de Lakenvelder?
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de Lakenvelder koe. Maar veel mensen beseffen niet dat dit ras in Nederland al eeuwenlang voorkomt en een perfecte invulling geeft aan het  landschap. Het ras is weliswaar zeldzaam, maar gelukkig is er weer een stijgende belangstelling omdat deze ‘Puur-Natuur-koe’ precies past in de hedendaagse thema’s van duurzaamheid en natuur-inclusief.

De zeldzame ‘Levend Erfgoed’-rassen als de Lakenvelder herbergen een schat aan genetische variatie. De grote uitdagingen die op ons af komen, zoals milieukwesties, klimaatverandering, behoud van biodiversiteit en dierenwelzijn vragen om een andere manier van landbouw. Er wordt door een groeiende groep natuurbewuste boeren aandacht besteed aan natuur-inclusieve kringlooplandbouw en extensivering van de veeteelt. De eigenschappen van de oorspronkelijke rassen blijken daarbij heel waardevol. Zo is de Lakenvelder een zogenaamde dubbeldoelkoe en daardoor zowel voor vlees als melkproductie inzetbaar. Ook is de Lakenvelderkoe robuust en kan hij prima leven op een sober rantsoen. Ze lopen een groot deel van het jaar buiten in de wei of in natuurgebieden en ook in schaarsere perioden kunnen ze goed uit de voeten.

Genoeg redenen dus om een bezoekje te brengen aan één van de onderstaande Lakenvelder houders!

Schaapskooi Schijndel
Martemanshurk 12 – Schijndel
9 + 10 sept 10:00 – 16:00

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder 
Zijldijk 8 – Warmond 
9 + 10 sept 13:00 – 17:00

Lakenvelder Boerderij Nova Zembla
Kerkweg 21 –  Reeuwijk  
9 sept 10:00 – 16:00

Lakenvelderboerderij Hoeve Roorda
Roordaweg 9 –  Niebert 
9 sept 10:00 – 17:00

Stal de Swaen
Witterhaar 17 – Assen
8 + 9 (’s morgens) + 10 sept

De Pothaar
Pothaarsweg 8 –  Loo-Bathmen
8 + 9 sept

Ouwendorperhoeve
Ouwendorperweg 27 – Garderen            
8 (13:00- 17:00) + 9  sept 10:00 – 16:00

Kinderboerderij de Wilgenhof
Ringdijk 76 – Rotterdam 
8 + 9 + 10 sept 8:30 tot 16:30

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
Oude Waag 21 – Beesd

Levend Erfgoed op de Kaart

Op 8 , 9 en 10 september zijn ook de Levende Erfgoeddagen ! Ga naar www.levenderfgoeddagen.nl om nog meer deelnemende locaties te vinden. De Levend Erfgoed dagen zijn een initiatief van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen SZH. Voor meer informatie zie www.szh.nl

Iets te vieren?

Regelmatig hebben we gezelschappen te gast in onze boomgaard. Hebt u ook iets te vieren en bent u op zoek naar een mooie buitenlocatie? We bespreken graag de mogelijkheden!

40% meer weidevogels

40% meer weidevogels werden er vorig jaar geteld op ons land, na 5 jaar natuurinclusief beheer. Daar worden we blij van! Met name de kievit en de tureluur doen het goed. Hopelijk zien we komend jaar de visdief en de veldleeuwerik weer terug, en natuurlijk zien we het aantal grutto’s graag doorgroeien. Inmiddels is het broedseizoen weer in volle gang in de Boterhuispolder. 

Het Leiderdorpse deel van de polder is de komende drie maanden gesloten voor publiek om de weidevogels voldoende rust te geven. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, kunnen makkelijk verstoord worden. Verstoringen gebeuren weliswaar vaak onbedoeld en ongemerkt, maar leiden tot verspilling van energie die de vogels hard nodig hebben voor het broeden. Voor sommige soorten is rust zelfs voorwaarde voor broedsucces. Bij ons bent u van harte welkom om de polder te doorkruisen, maar blijf wel op de paden en laat uw honden thuis. Alvast onze dank!

Stier Bart goedgekeurd voor het Keurstamboek

Afgelopen week is stier Bart met goed gevolg gekeurd voor het Keurstamboek. Dat is de hoogste kwalificatie die raszuivere Lakenvelders kunnen krijgen. We hopen dat er voor hem nog een mooie carrière als fokstier in het verschiet ligt.

Intussen zijn onze stieren klaar met dekken en daarom hebben we ze uit de wei gehaald. Of alle koeien drachtig zijn, weten we nog niet. Als ze in het najaar weer op stal staan worden ze gescand.

Lakenvelder Koeiendans

Eindelijk is het zover: op zondag 1 mei gaan de koeien de wei in. Het is
iets later dan voorgaande jaren, dat komt omdat het gras nog niet zo
wilde groeien. Onze koeien gaan namelijk niet meer naar binnen om
bijgevoerd te worden, daarom is het belangrijk dat er genoeg gras in de
wei staat.
Misschien heeft u het al gezien, er staan al een paar koeien buiten. Dat
zijn moeders die een kalf hebben gekregen, zij mogen vast naar buiten
zodat er ruimte blijft in het afkalfhok. De moederdieren die nog niet
gekalfd hebben moeten nog even binnen blijven.
De dieren die 1 mei naar buiten gaan zijn de kalveren die vorig jaar
geboren zijn en de ossen van ongeveer 2 jaar oud.

Vanaf 14.30 uur is het erf geopend en kunt u in de stallen rondkijken,
Lakenvelder vlees kopen en een biologisch ijsje van Boer Smul proberen.
Om 15.30 uur kunt u zich opstellen bij de wei waar de dieren naar toe
gaan. We hopen daar weer op een mooi spektakel van blije springende koeien.

Over koetjes & kalfjes

Nog even en dan gaan de koeien de polder weer in. Ze gaan niet allemaal tegelijk. Het jongvee en de ossen gaan wel naar buiten zodra er voldoende gras is, maar de koeien komen er pas bij als hun kalf geboren is. We laten u via de nieuwsbrief en onze sociale media weten wanneer het is. Leuk als u er bij bent!

Over een maandje begint ook het kalverseizoen. We verwachten dit jaar maar liefst 36 kalveren. Een drukke, maar altijd weer mooie tijd!

De kalveren van vorig jaar staan lekker in hun nieuwe potstal en zijn inmiddels goed gegroeid. Ook zijn de meesten aardig mak geworden, dus als u langskomt kunt u vast een kalf aaien.

Weidevogelseizoen van start

Het water in het weidevogelgebied staat lekker hoog en de vogels beginnen deze weken te arriveren. Het zijn nu nog vooral kieviten, en af en toe horen we ook een grutto. Vanaf het fietspad heeft u goed zicht op het gebied. Betreden is niet toegestaan. De vogels raken erg snel verstoord.

(foto: Arjan van Duijvenboden)

Deze maand: ossenstaart

Denkt u bij ossenstaart aan soep en stopt daarna de inspiratie? Dat zou goed verklaren waarom we er nog flink wat op voorraad hebben. Gelukkig maakt Thérèse, een van onze klanten, de heerlijkste schotels met onze Lakenvelder ossenstaarten. Op haar website KitchenExile.com vindt u het recept voor de Oxtail stew (die trouwens ook verwerkt wordt in de Oxtail and stilton pie). Een aanrader!

Om u nog een zetje te geven, hebben we de ossenstaarten nu in de aanbieding voor € 12,50 /kg. Eet smakelijk!

Zin om te helpen op de boerderij?

Heb jij altijd al een tijdje willen meedraaien op een boerderij? We zoeken iemand (16+) die het leuk vindt om als vrijwilliger één of meerdere dagdelen per week te komen helpen. Het gaat om allerhande werkzaamheden bij de koeien en in de tuin. Zo kun je zelf ervaren hoe de kalfjes ongeduldig wachten tot jij het voer komt aanschuiven! Ook help je ons bijvoorbeeld met stallen schoon houden, gras maaien en andere tuinklusjes.

Ben jij of ken jij onze nieuwe boerderijhulp? Neem dan contact op met Fernand (06 2127 8096).

Even terugblikken en vooruitkijken

Het is er de tijd voor: een terugblik en nieuwe plannen voor komend jaar. In 2021 zijn we de grens van 100 stuks vee overgegaan. Om alle dieren ook in de winter te kunnen huisvesten, hebben we flink opgeruimd en verbouwd. De kalveren hebben nu een groter strohok in een andere stal. Zo kunnen er meer koeien in de ligboxenstal. Daar hebben we ook een afkalfhok gemaakt, dat komend voorjaar volop benut gaat worden. We verwachten zo’n 36 kalveren.

We zijn blij dat de verkoop van het vlees goed loopt. Via de Brasserie Groep verkopen we veel hamburgers en ook de boerderijwinkel draait goed. Sinds afgelopen zomer staat Yvette achter de kassa in de winkel. Daardoor heb ik op zaterdag wat meer mijn handen vrij. Voor komende jaar zien we uit naar de samenwerking met de horeca én hopen we eindelijk de Lakenvelder bitterballen in onze winkel te kunnen aanbieden.

Natuurlijk zien we ook weer uit naar een vruchtbaar weidevogelseizoen en de verdere ontwikkeling van onze poldertuin. Wist u dat u daarvandaan ook kunt genieten van de weidevogels? Als u vlees komt kopen, loop dan ook eens door naar achteren. Of neem een kijkje in de stal zolang de koeien nog binnen staan!

Een bijzonder kalf

Vlak voor Kerst verwelkomden we een bijzonder kalfje zónder laken. De vader is een Limousin, het Franse ras dat bekend staat om het uitstekende vlees. Best handig dus, dat we deze afwijkende nakomeling makkelijk kunnen herkennen!

Een nieuw hok voor de kalfjes

Afgelopen maanden hebben we flink opgeruimd en verbouwd. Zo hebben we een nieuw groepshok voor de kalveren. Ze hebben meer ruimte en wij kunnen het hok makkelijker uitmesten. Met deze verhuizing kregen we bovendien plek voor een nieuw afkalfhok in de stal.

Weidevogelbord

We hebben een prachtig weidevogelbord cadeau gekregen. Een fijne herinnering aan Charlotte Matthijsse, die bij ons jarenlang vogelexcursies heeft gegeven. We hebben het bord in onze poldertuin geplaatst. Daar komt u als u voor de winkel langs naar rechts loopt.

Het verhaal van Niek

Vorige maand kregen we bezoek van de redacteur ‘boerenleven’ van het blad Boerderij. Niek vertelt zijn verhaal in de rubriek De opvolger. Niet dat we plannen in die richting hebben aan te kondigen, overigens. Zoals Niek al zegt, de bedrijfsvoering doen we al jaren gezamenlijk. Behalve dus de administratie…😎

Beplanting en onderdak voor wilde bijen

​We doen mee aan het WUR-project Bee Divers, dat zich richt op wilde bijen. Er zijn verschillende bomen en struikjes op ons erf geplant en ook zijn er twee bijenhotels geplaatst. De Wageningse onderzoekers gaan nu een aantal jaren de effecten monitoren. We zijn benieuwd naar de resultaten!