Onze kudde Lakenvelders

Onze kudde bestaat uit zo’n dertig lakenvelders en zal de komende jaren verder uitgroeien tot ongeveer vijftig dieren. Het is een gemengde kudde van rode en zwarte lakenvelders. In de winter staan ze op stal, maar van april tot en met oktober lopen ze buiten in de wei. Het weidegebied bevindt zich rondom onze boerderij in de Boterhuispolder.

Wij zijn de kudde begonnen met een tweeling, de pinken Saar en Noor, en koe Lotje met haar kalf Juul. Zij hebben een bijzonder plekje in ons hart. De oudste koe is Janneko, geboren in 2006. In 2015 zijn er zes kalveren geboren: allemaal stieren! De kalfjes blijven na de geboorte bij hun moeder. Jonge stieren worden na ongeveer vijf maanden bij de moeder weggehaald en in een aparte groep gezet. De slacht van deze stieren vindt plaats omstreeks 16 maanden na de geboorte, als het vlees van de beste kwaliteit is.

Medio 2015 hebben we een groep pinken aangekocht en is de hele veestapel op natuurlijke wijze gedekt door stier Nicky van Zorgboerderij Oliehoek┬áin Wassenaar. We verwachten in het voorjaar van 2016 zo’n 12 kalveren van hem.

2015-08-22 12.13.51Stier Nicky met de kudde in de wei