Beleef de Boterhuispolder

Door de gunstige ligging in het Groene Hart, nabij de Kagerplassen en onder de rook van Leiden, biedt de Boterhuispolder een goede bestemming voor kleinschalige recreatie voor wandelaars, fietsers en watersporters.

Wandelen en fietsen

In het zuidelijke deel van de polder bij Leiderdorp zijn wandel- en fietspaden uitgezet. Er zijn diverse pontverbindingen over het water. Vanaf de Zijldijk kan met de fietspont worden overgestoken richting Warmond, zee en strand. Op en rond de Kagerplassen vaart de fraaie salonboot van de Heere Schouten, die voetgangers over zet naar de diverse eilanden op de Kaag.

Varen

Vanaf het einde van de Zijldijk biedt een voetgangersveer toegang tot de haven en het restaurant van de Kaagsociëteit. Hier is sinds 1910 de Koninklijke Watersport Vereniging De Kaag gevestigd, een van de oudste watersportverenigingen van het land. Het in de Zijl gelegen Boterhuiseiland is al sinds jaar en dag het domein van zeeverkenners.

Wilt u varen op de Kagerplassen? Huur dan een boot bij Van Schie Watersport, gelegen aan de noordpunt van de Boterhuispolder. Ook voor uw bedrijfsuitjes!

Eten en drinken

Behalve bij de bovengenoemde Kaagsociëteit kunt u ook terecht bij Brasserie Meelfabriek Zijlstroom. Zij werken zoveel mogelijk met producten uit de streek en uit eigen tuin. Op de menukaart vindt u ook ons Lakenvelder vlees.

Streekproducten kopen

Van oudsher is het poldergebied ten noordoosten van Leiden een gebied waar kaas werd gemaakt. En nog steeds zijn er diverse zuivelboerderijen in de nabijheid. Zo maken Jan en Roos van Schie de Wilde Weide Kaas op hun biologische kaasboerderij ‘De Eenzaamheid’ op een eiland in de Kaag (de Zwanburgerpolder), en zijn er de kaasboerderij van de familie Van Schie aan de Zijldijk 7 en de Sweylanthoeve vlak naast de Kaagsociëteit, waar al sinds 1845 onder meer Boeren Leidsekaas wordt gemaakt. Alle kaasboerderijen verkopen ook aan huis.

Boeren Leidsekaas van de Sweylanthoeve

Boeren Leidsekaas van de Sweylanthoeve

Overnachten

Wilt u in de polder overnachten? Dat kan bij de B&B van Bert en Reny van Leeuwen. Zij hebben behalve diverse ruime appartementen ook een mooie ruimte voor bijeenkomsten van groepen, geschikt voor bedrijfs- en familiebijeenkomsten, borrels en feesten.

Iets te vieren

Op verzoek organiseren wij graag rondleidingen op maat voor groepen (10-25 personen). De Boterhuispolder en de Kagerplassen bieden volop gelegenheid voor een bijzondere dag in de polder en op het water. Graag stellen we voor uw gezelschap een speciaal arrangement samen. Neemt u contact op, dan bespreken met u de mogelijkheden.

Hebt u iets te vieren? De dames van Heerlijk Heerlijk verzorgen onvergetelijke plattelandsfeesten op authentieke locaties, met heerlijke seizoensprodukten uit de streek.

Zin in een leuke workshop? Doe een kookworkshop bij WhatsCookin in de Sweilandpolder. Individueel of met een groep, biologische en streekproducten. Klik hier voor een klein overzicht.