Dag van de Lakenvelder

In het weekend van 8 tot en met 10 september zetten een aantal houders van Lakenvelderkoeien hun deuren open. Een uitgelezen kans om een bezoekje te brengen aan een Lakenvelder boerderij.

Waarom de Dag van de Lakenvelder?
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de Lakenvelder koe. Maar veel mensen beseffen niet dat dit ras in Nederland al eeuwenlang voorkomt en een perfecte invulling geeft aan het  landschap. Het ras is weliswaar zeldzaam, maar gelukkig is er weer een stijgende belangstelling omdat deze ‘Puur-Natuur-koe’ precies past in de hedendaagse thema’s van duurzaamheid en natuur-inclusief.

De zeldzame ‘Levend Erfgoed’-rassen als de Lakenvelder herbergen een schat aan genetische variatie. De grote uitdagingen die op ons af komen, zoals milieukwesties, klimaatverandering, behoud van biodiversiteit en dierenwelzijn vragen om een andere manier van landbouw. Er wordt door een groeiende groep natuurbewuste boeren aandacht besteed aan natuur-inclusieve kringlooplandbouw en extensivering van de veeteelt. De eigenschappen van de oorspronkelijke rassen blijken daarbij heel waardevol. Zo is de Lakenvelder een zogenaamde dubbeldoelkoe en daardoor zowel voor vlees als melkproductie inzetbaar. Ook is de Lakenvelderkoe robuust en kan hij prima leven op een sober rantsoen. Ze lopen een groot deel van het jaar buiten in de wei of in natuurgebieden en ook in schaarsere perioden kunnen ze goed uit de voeten.

Genoeg redenen dus om een bezoekje te brengen aan één van de onderstaande Lakenvelder houders!

Schaapskooi Schijndel
Martemanshurk 12 – Schijndel
9 + 10 sept 10:00 – 16:00

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder 
Zijldijk 8 – Warmond 
9 + 10 sept 13:00 – 17:00

Lakenvelder Boerderij Nova Zembla
Kerkweg 21 –  Reeuwijk  
9 sept 10:00 – 16:00

Lakenvelderboerderij Hoeve Roorda
Roordaweg 9 –  Niebert 
9 sept 10:00 – 17:00

Stal de Swaen
Witterhaar 17 – Assen
8 + 9 (’s morgens) + 10 sept

De Pothaar
Pothaarsweg 8 –  Loo-Bathmen
8 + 9 sept

Ouwendorperhoeve
Ouwendorperweg 27 – Garderen            
8 (13:00- 17:00) + 9  sept 10:00 – 16:00

Kinderboerderij de Wilgenhof
Ringdijk 76 – Rotterdam 
8 + 9 + 10 sept 8:30 tot 16:30

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
Oude Waag 21 – Beesd

Levend Erfgoed op de Kaart

Op 8 , 9 en 10 september zijn ook de Levende Erfgoeddagen ! Ga naar www.levenderfgoeddagen.nl om nog meer deelnemende locaties te vinden. De Levend Erfgoed dagen zijn een initiatief van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen SZH. Voor meer informatie zie www.szh.nl