Weidevogelseizoen loopt ten einde

Het weidevogelseizoen loopt nu zolangzamerhand ten einde. We verwachten niet dat er nog vogels op een nest zitten, maar kuikens lopen er nog wel. Hoeveel, dat is altijd lastig inschatten. Maar kijkend wat er allemaal omhoog komt wanneer er een roofvogel overvliegt, doet dat vermoeden dat er zeker nog een aantal vogels aan het opgroeien is.

grutto in Boterhuispolder

We hebben wel de indruk dat de plas-dras-zones echt een trekpleister voor de vogels zijn. Daarvandaan steken ze even een slootje over en fourageren in de omliggende weilanden.

Komende week loopt Arjan van Duijvenboden zijn laatste monitoring-ronde. Ook zijn er twee alarmtellingen uitgevoerd door de Leidse universiteit, in het kader van het Land van Ons-onderzoek. ‘Een fantastisch stukje hebben jullie hier’, was de reactie van de onderzoekers toen ze met kletsnatte broeken uit het hoge gras van de kuikenvelden terugkwamen. Dus we zijn heel benieuwd naar de uiteindelijke cijfers en ook hoe die zich verhouden tot de voorgaande jaren.

De kieviten waren vroeg dit jaar en het lijkt er op dat veel jongen het ondanks de late vorst wel gered hebben. We hebben niet de indruk dat er veel vogels aan een tweede leg begonnen zijn. De grutto’s waren wisselend, sommigen waren er al vroeg, anderen startten later. Op dit moment vliegen ze in elk geval nog af en aan.

Soms hangt er een kiekendief majestueus boven het weiland, op zoek naar kuikens – ze hebben hun naam niet voor niks. Direct vliegt dan een zwerm weidevogels op. Gezamenlijk proberen ze de roofvogel te verjagen. Vooral de grutto’s zijn daar heel actief in – het is niet voor niks dat kieviten graag in de nabijheid van grutto’s willen nestelen. En de tureluurs en scholeksters, die een stuk kleiner zijn, profiteren nog meer van zo’n collectieve actie. Het blijft een bijzonder gezicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *