Kwaliteit

Lakenveldervlees heeft uitstekende smaak en structuur. Deze vleeskwaliteit is voor een belangrijk deel genetisch bepaald. Daarnaast dragen ook de tragere groei, het sobere rantsoen van gras en hooi en de kleinschalige aanpak bij aan de smaak. Niet voor niets kreeg het lakenveldervlees een ‘Zeldzaam Lekker award’ en een finaleplaats in ‘De Smaak van NL’. De internationale organisatie Slow Food liet de Lakenvelder op 21 juni 2010 als eerste Nederlandse runderras toetreden tot de ‘Ark van de smaak’.

Van de site van de Stichting Lakenvelder Rundvlees: Vlees van de lakenvelder mag sinds 9 november 2013 het predicaat ‘lekkerste rundvlees van Nederland’ voeren. De jury bestond uit drie culinair journalisten: Felix Wilbrink (de Telegraaf), Jeroen Thijssen (Trouw), Florine Boucher (NRC) en Johan van Uden de beste slager van Nederland 2013. Voor de proeverij hadden zich 21 deelnemers ingeschreven met maar liefst 14 runderrassen, waaronder de bekende vleesrassen als Charolais, Black Angus, Belgische Blauwe, Blonde d’Aquitaine, Limousin, Hereford en zelfs de Wagyu. Nog nooit eerder zijn tijdens een proeverij zoveel rassen qua smaak met elkaar vergeleken. De lakenvelder kwam unaniem als het lekkerste rundvlees uit de proeverij en verslaat hiermee de bekende Franse, Ierse, Belgische vleesrassen en zelfs de Japanse Wagyu. Voorzitter Felix Wilbrink van de smaakjury toonde zich verrast door de kwaliteiten van de Lakenvelder en slager Johan van Uden was lyrisch over de smaak van dit prachtige vlees.