3 September Open Dag Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder

Op zaterdag 3 september is de jaarlijkse Dag van de Lakenvelder. Door het hele land zijn boerderijen geopend waar dit bijzondere oud-Hollandse koeienras wordt gehouden. Het fraaie lakenvelderrund met de witte band om de buik is nog altijd een bezienswaardigheid. Sinds 2014 loopt er ook een kudde Lakenvelders in de Boterhuispolder. Hier is de familie De Willigen gestart met een fokprogramma. Inmiddels bestaat deze kudde uit 40 dieren. U kunt ze op 3 september tussen 11 en 16 uur gaan bekijken aan de Zijldijk 8 te Warmond (richting Kaagsociëteit). Er is dan van alles te doen voor jong en oud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Daan Kalmeijer

Programma Open Dag

In de wei kunt u de prachtige kudde Lakenvelders bekijken: de koeien met kalfjes en de imposante dekstier Nicky. In de stal zijn de jonge stieren te bewonderen. Natuurlijk kunt u een mooi stuk Lakenvelder vlees kopen of een portie heerlijke biologische Wilde Weidekaas meenemen. Voor de kinderen worden er ritten met de ponykar gemaakt, er is een trampoline en zijn er schapen om te aaien. De moestuin is open, en daaruit zijn diverse producten te koop.

Een bijzondere toevoeging aan deze open dag komt van erfbewoner Anjet van Linge, die haar beeldhouwersatelier speciaal  voor het publiek opent. U kunt er nieuw en ouder werk van haar zien. Anjet van Linge is aanwezig om informatie te geven over haar kunstwerken, die zijn gemaakt in steen, hout en andere natuurlijke materialen.

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is een kleinschalige fokkerij van Lakenvelder runderen, ten behoeve van eerlijke en ambachtelijke vleesconsumptie volgens het principe van Fair Farming. De koeien staan in de zomer buiten in de wei en in winter in de ligboxenstal. De kudde in de Boterhuispolder bestaat uit zowel rode en zwarte lakenvelders. De kalveren die geboren worden blijven bij hun moeder en maken deel uit van de kudde. Lakenveldervlees heeft door de langzame groei uitstekende smaak en structuur en is bekend om de hoge kwaliteit.

Begin augustus kreeg de boerderij het keurmerk toegekend van de Stichting Lakenvelder Vlees, die zich inzet voor het instand houden van dit bijzondere ras.

Oud-Hollands ras

Van oudsher is de Lakenvelder een dubbeldoelkoe. Dit wil zeggen dat het ras zowel geschikt is voor melkveehouderij als voor vleesconsumptie. De geschiedenis van de Lakenvelder gaat ver terug. Aan het eind van de middeleeuwen zijn er al vermeldingen te vinden van hun bestaan. Vanaf de 17e eeuw wordt er gericht gefokt met de dieren, die vooral te vinden zijn bij buitenplaatsen en landgoederen, waar ze fungeren als sierrund. In 1918 wordt er een Lakenvelder stamboek opgericht, maar toch loopt de populatie aanzienlijk terug. Pas vanaf de oprichting van de Stichting Zeldzame Huisdieren (1976) is er weer meer aandacht voor het ras. Tegenwoordig mogen Lakenvelders zich verheugen in een groeiende populariteit.

Informatie

OPEN DAG Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder, 3 september 11-16 uur, Zijldijk 8 in Warmond (richting Kaagsociëteit).

Zie ook www.anjetvanlinge.nl en www.dagvandelakenvelder.nl.